Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-02-21 Skriv ut Tipsa en vän
Akbar basar över Hisingens nya saluhall

Business as usual. På Akbars chark och grill vid Vågmästareplatsen rullar det på. Bygget av nya Kvillebäcken pågår runt om, men kunderna slutar inte komma för det. ”Det är viktigt att vi kan vara kvar till nya saluhallen är klar och vi tar över”.
Foto: Markus Andersson

Akbar basar över Hisingens nya saluhall

De tvekade aldrig att ta över nya saluhallen på Vågmästareplatsen, även om en del kommer att bli annorlunda. Men en sak är klar.
– Alla, oavsett kultur, ska känna sig välkomna i saluhallen, säger marknadschefen Shamsi Naeimai.

Att de inte tvekade innebär inte att allt gick snabbt och smärtfritt. Fyra år har processen tagit, från att kommunen ville köpa deras nuvarande lokal och mark på Odalgatan, där det nu växer fram en helt ny stadsdel, till att det nu är klart att de ska driva verksamheten i nya saluhallen vid Vågmästareplatsen. Fyra år av förhandlingar och diskussioner och man har erbjudits andra lokaler men tackat nej. Deras nuvarande lokal är den enda byggnad som återstår av det gamla i området och man är lovad att få stanna tills det är dags att flytta in. Så nu är man i hamn och i juni 2013 är tanken att nya saluhallen ska stå klar.
– Det ska vara nyckelfärdigt och allt ska vara igång innan vi flyttar in. Om vi skulle stänga några veckor skulle vi tappa för mycket, säger Akbar Asgari som haft charkbutik sedan 1983.
Då låg man saluhallen vid Kungstorget inne i stan, här på Hisingen har man varit sedan 2000. Folk hälsar och pratar, slår sig ned för en kopp te eller kaffe och en bit mat. Mest folk är det på fredagar och lördagar.

Kundernas önskemål

Först var det en minisaluhall här, med både ost- och delikatessbutik , men idag satsar man charken och köttet, plus lunchservering med grillat från charken, givetvis.
Både Akbar Asgari och Shamsi Naeimai kommer från Iran och Akbar handlade med kött även i hemlandet. Att ha förståelse för olika kulturer är viktigt för affärerna. Eftersom man har både muslimer och judar som kunder är det viktigt att hålla isär köttet från andra varor och vara noga med hanteringen.
– Därför har vi inte haft så mycket griskött för det äter inte muslimerna, till exempel. Men i nya hallen kan vi ha det i separata diskar så då blir det mer, säger han.
Förtroende och trygghet är viktigt, maten är en viktigt del av både tro och tradition och att den hanteras rätt och kunderna är nöjda genererar fler och trogna kunder.
– Vi har kunder från hela Göteborg men också många från Trollhättan och Alingsås, ja till och med från Oslo, säger Shamsi Naeimai.

Flexibla lösningar
Det var en arkitekttävling som beslutade utformningen av saluhallen, hur mycket har ni kunnat vara med och påverka där?
– Tävlingen gällde ju främst själva byggnaden men visst har vi haft diskussioner med både projektgruppen och även med de vinnande arkitekterna om själva saluhallen för att få så flexibla lösningar som möjligt. Men vi satt inte i juryn, säger Shamsi Naeimai.
Planen är att saluhallen ska ha nio till tretton butiker, beroende på vilka hyresgästerna blir och hur stora butiker de vill ha. Just nu tar man in anbud och intresseanmälningar från företag som vill vara med.
Vad vill ni se för utbud?
– Vi vill erbjuda mat från hela världen under ett tak. Det ska bara vara mat, inte presentaffärer och blommor. Det kan vara frukt, delikatess, ost, ja, vad du vill, helst från olika delar av världen. Vi vill ha in etablerade företag med god ekonomi, inte nybörjare som vill prova på. Det är viktigt att det blir hållbart och att kunderna vill återkomma. Blir det några oseriösa drar det ju ner hela saluhallens rykte, säger hon.
Ekologiskt är framtiden och något man ska satsa mer på. Över lag har man svensk kött, säger hon, förutom storsäljaren lamm som kommer från Nya Zeeland.
– Det är av bästa kvalitet och även halalslaktat så då får vi det med, säger hon.
Vad kommer bli den största förändringen med nya saluhallen?
– Här har vi skött oss mer själva, haft öppet längre om det strömmar till mer kunder och så, men det kommer nog att bli annorlunda när man har fler att ta hänsyn till. Men samtidigt ska det bli roligt att komma till något nytt och fräscht, säger Shamsi Naeimai.

Kommentarer

(3) Visa senast först
 1. 1
  Nashwan 2012-09-25 09:35:38 Anmäl

  Akbars chark

  Akbars chark Hej! Jag har ätit i den här resturang och maten var inte bra, köttet hade kafta smak. Bordet vi satt på var inte rent. ocj jag trodde först att maten skulle inte blir dyrt eftersom resturangen var inte så fint men det var jätte dyrt. Det var inte värd!

 2. 2
  Mirre 2012-11-13 10:26:01 Anmäl

  Smutsigt

  Hej ja tycker att de är inte bra att ni tar över hela saluhallen för att de är väldigt smutsigt i din hall med hemsk mat !! o då undrar jag hur kommer de se ut i den nya fräsha saluhallen med dig som bossar JO KATASROF !!

 3. 3
  Ussie 2013-01-08 10:24:40 Anmäl

  Fantastiskt kött och service

  Har handlat kött här ett flertal gånger (efter sommaren 2012) och resultatet hemma blir alltid lika fantastiskt! Köttet är alltid fint och av bra kavlitet, och efter tillagning så smälter det i munnen. Har aldrig ätit på plats, bara handlat och lagat mat själv hemma. Har bara gott att säga!

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
Flyktingfokus på första nämndmötet

Nämndmöte. Stadsdelsdirektör Torleif Larsson berättade bland annat att kommunen gjort en ny telefoniupphandling, vilket innebär att nämnden får nya simkort till sina surfplattor.
Foto: Mia Pettersson

Annons

En resa i vardagen

En resa i vardagen

Australisk inspiration. Idén till Workshop Inn fick Isabella Samuelsson när hon bodde i Australien, där liknande verksamheter är relativt vanligt.
Foto: Markus Andersson

Flexibilitet ledord i det nya projektet

Flexibilitet ledord i det nya projektet

Söker unga med idéer. Ungdomssatsningen Hisingens Renée Göthberg och Peter Karlsson huserar på Mötesplats Lundby, i gamla Lundby gymnasium vid Rambergsvallen.
Foto: Markus Andersson

Grågäss allvarligt hot mot Hisingens bönder

Grågäss allvarligt hot mot Hisingens bönder

Störs av gässen. Henrik Johansson är trött på att gässen förstör odlingen på Björlanda gård.
Foto: Markus Andersson

Vill ha folkets stöd för minnesmärke

Vill ha folkets stöd för minnesmärke

Så ser märket ut. Transparenta, lätta måsar i stål ”som speglar själen”, berättade konstnären Laszlo Molnar sist Tidningen Hisingen berättade om projektet.
Foto: Madeleine Christell / Laszlo Molnar (Montage: Anna Karlsson)

Magdolna trivs bra på sin odlingslott

Magdolna trivs bra på sin odlingslott

Familjen viktig. För Magdolna Pèntek kretsar mycket kring familjen och odlingslotten i Tagene där barnbarnen Alexander och Fredrik gärna hjälper till.
Foto: Markus Andersson

Ställer högre krav – och sänker bidragen

Ställer högre krav – och sänker bidragen

Får mindre pengar. Kommunen sänker bidragen till Tuve ishall, samtidigt som man ställer högre krav på driften.
Foto: Arkivbild

Trotsade regnet med Hjärtemarschen

Trotsade regnet med Hjärtemarschen

Under sin marsch över Friskväderstorget och utmed Sommarvädersgatan hänger barnen upp hjärtan som de målat under barndomsveckan i Västra Hisingen. Marschen hölls första gången som en reaktion på dödsskjutningarna 2013 och har nu blivit en tradition.
Foto: Edith Camilla Svensson

Det svarta guldet i Kvillebäcken

Det svarta guldet i Kvillebäcken

Driven. Kristian Hedborg vill ge Hisingsborna riktigt gott kaffe, på alla sätt. För att lyckas får han hjälp av sina närmaste, som brorsan Stefan och Tulda Nielsen som kommit från Småland.
Foto: Edith Camilla Svensson

Brända kablar var orsaken till fågeldöd

Brända kablar var orsaken till fågeldöd

Avstängd. Grillplatsen i Hökälla är avstängd i väntan på sanering. Marken är blyförgiftad efter kabelbränning vilket orsakat fågeldöd i området.
Foto: Edith Camilla Svensson

Eleverna fixade festival

Eleverna fixade festival

Avtryck. Svalans (Svartedals- och Landamäreskolan) ledningsgrupp för FestiDalen håller upp stolta upp backdroppen som pryder scenen och där alla elever fått göra handavtryck.
Foto: Edith Camilla Svensson

Skräpet återuppstår som konst på Returen

Skräpet återuppstår som konst på Returen

Konst. Barnen på Prilyckans förskola i Kärra har bland gjort skräpsnören och anslagstavla av återvunnet material.
Foto: Madeleine Christell

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret

Vi i Biskopsgården


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: