Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-02-21 Skriv ut Tipsa en vän
Akbar basar över Hisingens nya saluhall

Business as usual. På Akbars chark och grill vid Vågmästareplatsen rullar det på. Bygget av nya Kvillebäcken pågår runt om, men kunderna slutar inte komma för det. ”Det är viktigt att vi kan vara kvar till nya saluhallen är klar och vi tar över”.
Foto: Markus Andersson

Akbar basar över Hisingens nya saluhall

De tvekade aldrig att ta över nya saluhallen på Vågmästareplatsen, även om en del kommer att bli annorlunda. Men en sak är klar.
– Alla, oavsett kultur, ska känna sig välkomna i saluhallen, säger marknadschefen Shamsi Naeimai.

Att de inte tvekade innebär inte att allt gick snabbt och smärtfritt. Fyra år har processen tagit, från att kommunen ville köpa deras nuvarande lokal och mark på Odalgatan, där det nu växer fram en helt ny stadsdel, till att det nu är klart att de ska driva verksamheten i nya saluhallen vid Vågmästareplatsen. Fyra år av förhandlingar och diskussioner och man har erbjudits andra lokaler men tackat nej. Deras nuvarande lokal är den enda byggnad som återstår av det gamla i området och man är lovad att få stanna tills det är dags att flytta in. Så nu är man i hamn och i juni 2013 är tanken att nya saluhallen ska stå klar.
– Det ska vara nyckelfärdigt och allt ska vara igång innan vi flyttar in. Om vi skulle stänga några veckor skulle vi tappa för mycket, säger Akbar Asgari som haft charkbutik sedan 1983.
Då låg man saluhallen vid Kungstorget inne i stan, här på Hisingen har man varit sedan 2000. Folk hälsar och pratar, slår sig ned för en kopp te eller kaffe och en bit mat. Mest folk är det på fredagar och lördagar.

Kundernas önskemål

Först var det en minisaluhall här, med både ost- och delikatessbutik , men idag satsar man charken och köttet, plus lunchservering med grillat från charken, givetvis.
Både Akbar Asgari och Shamsi Naeimai kommer från Iran och Akbar handlade med kött även i hemlandet. Att ha förståelse för olika kulturer är viktigt för affärerna. Eftersom man har både muslimer och judar som kunder är det viktigt att hålla isär köttet från andra varor och vara noga med hanteringen.
– Därför har vi inte haft så mycket griskött för det äter inte muslimerna, till exempel. Men i nya hallen kan vi ha det i separata diskar så då blir det mer, säger han.
Förtroende och trygghet är viktigt, maten är en viktigt del av både tro och tradition och att den hanteras rätt och kunderna är nöjda genererar fler och trogna kunder.
– Vi har kunder från hela Göteborg men också många från Trollhättan och Alingsås, ja till och med från Oslo, säger Shamsi Naeimai.

Flexibla lösningar
Det var en arkitekttävling som beslutade utformningen av saluhallen, hur mycket har ni kunnat vara med och påverka där?
– Tävlingen gällde ju främst själva byggnaden men visst har vi haft diskussioner med både projektgruppen och även med de vinnande arkitekterna om själva saluhallen för att få så flexibla lösningar som möjligt. Men vi satt inte i juryn, säger Shamsi Naeimai.
Planen är att saluhallen ska ha nio till tretton butiker, beroende på vilka hyresgästerna blir och hur stora butiker de vill ha. Just nu tar man in anbud och intresseanmälningar från företag som vill vara med.
Vad vill ni se för utbud?
– Vi vill erbjuda mat från hela världen under ett tak. Det ska bara vara mat, inte presentaffärer och blommor. Det kan vara frukt, delikatess, ost, ja, vad du vill, helst från olika delar av världen. Vi vill ha in etablerade företag med god ekonomi, inte nybörjare som vill prova på. Det är viktigt att det blir hållbart och att kunderna vill återkomma. Blir det några oseriösa drar det ju ner hela saluhallens rykte, säger hon.
Ekologiskt är framtiden och något man ska satsa mer på. Över lag har man svensk kött, säger hon, förutom storsäljaren lamm som kommer från Nya Zeeland.
– Det är av bästa kvalitet och även halalslaktat så då får vi det med, säger hon.
Vad kommer bli den största förändringen med nya saluhallen?
– Här har vi skött oss mer själva, haft öppet längre om det strömmar till mer kunder och så, men det kommer nog att bli annorlunda när man har fler att ta hänsyn till. Men samtidigt ska det bli roligt att komma till något nytt och fräscht, säger Shamsi Naeimai.

Kommentarer

(3) Visa senast först
 1. 1
  Nashwan 2012-09-25 09:35:38 Anmäl

  Akbars chark

  Akbars chark Hej! Jag har ätit i den här resturang och maten var inte bra, köttet hade kafta smak. Bordet vi satt på var inte rent. ocj jag trodde först att maten skulle inte blir dyrt eftersom resturangen var inte så fint men det var jätte dyrt. Det var inte värd!

 2. 2
  Mirre 2012-11-13 10:26:01 Anmäl

  Smutsigt

  Hej ja tycker att de är inte bra att ni tar över hela saluhallen för att de är väldigt smutsigt i din hall med hemsk mat !! o då undrar jag hur kommer de se ut i den nya fräsha saluhallen med dig som bossar JO KATASROF !!

 3. 3
  Ussie 2013-01-08 10:24:40 Anmäl

  Fantastiskt kött och service

  Har handlat kött här ett flertal gånger (efter sommaren 2012) och resultatet hemma blir alltid lika fantastiskt! Köttet är alltid fint och av bra kavlitet, och efter tillagning så smälter det i munnen. Har aldrig ätit på plats, bara handlat och lagat mat själv hemma. Har bara gott att säga!

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
(M)otvilja till fortsatt Svartedalsprojekt

M vill avsluta. I juli beslöt kommunstyrelsens rödgröna att försöket med sextimmarsdag för samma lön ska fortsätta 2016. Pengarna står dock Västra Hisingen för.
Foto: Mia Pettersson

Annons

Hus med en historia

Hus med en historia

Alva och Ida limmar på hustaket. Senare tillkom bland annat ull som föreställde snö, två gungor och en skumtomte utanför dörren, berättade deras klasskompis Sanna för vår reporter.
Foto: Markus Andersson

Ny skyskrapa planeras på Hisingen

Ny skyskrapa planeras på Hisingen

Här är byggnaden som kan ersätta Juvelkvarnens silo: en skrapa tänkt att rymma 150 lägenheter på 23 våningar.
Foto: White arkitekter

Makten flyttade in hos Jessica Moussa

Makten flyttade in hos Jessica Moussa

Fick mäktigt besök. Avsnittet sändes på Svt förra veckan, men går fortfarande att se online på UR Play. Enklaste sättet att hitta det är att googla på UR Play och Jessica Moussa.
Foto: Angelica Axelzon

Inbrottstjuvar tog ungdomarnas grejer

Inbrottstjuvar tog ungdomarnas grejer

Arga. 15-årige Khalid Ahmed har varit med i kören drygt ett år och 13-åriga Emma Olsson, till höger, började i höstas. De är precis som Sonja Burdell sura över inbrottet. ”Det är så onödigt att ta andras saker. Vi behöver ju dem”, säger Khalid Ahmed.
Foto: Markus Andersson

Flygklubben får fly fältet – fågelskådarna fick företräde

Flygklubben får fly fältet – fågelskådarna fick företräde

Besvikna. Thomas Arvidson och Bengt Pousard i AKMG funderar på om missförstånd och okunskap kan ha bidragit till den kärva relationen mellan dem och fågelskådarna.
Foto: Markus Andersson

Polis och politiker mötte föräldrar efter skjutning

Polis och politiker mötte föräldrar efter skjutning

Oroligt. ”Ni har inga bra svar. Jag är väldigt upprörd och ledsen, en oskyldig människa har dött”, sa en kvinna som kommit till mötet.
Foto: Mia Pettersson

Missnöje när elever ska byta till ny skola

Missnöje när elever ska byta till ny skola

Glöstorpsskolan ska renoveras. ”Vi vill satsa på att höja kvalitén, för att skapa attraktiva skolor så vi slipper tomma platser. Det är en ganska dyr investering”, säger Anders Andrén.
Foto: Mia Pettersson

Popkören som rockar med en snittålder på 75

Popkören som rockar med en snittålder på 75

Perfekt seniorsysselsättning. ”För många av oss har musiken alltid varit en del av livet, men man skjuter bort det lite under åren med jobb och barn ”, säger Hans Forsman, vice ordförande i körföreningen.
Foto: Mia Pettersson

Nämnden gör helt om – förskolorna blir kvar

Nämnden gör helt om – förskolorna blir kvar

på nämndmöte. Rädda Filuren-medlemmar: Karin Peterson, Åsa Berntsson, Andreas Olofsson, Jessica Gustavsson Marberg, Anna Finné samt Ida och Louise Koch Nielsen.
Foto: Mia Pettersson

Yasin stoppade bråket på bibblan

Yasin stoppade bråket på bibblan

Förvånad. ”Jag kan inte förstå att jag var den enda som ingrep. Det var fler andra unga killar här men ingen gjorde något” berättar Yasin Missaoui.
Foto: Markus Andersson

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret

Vi i Biskopsgården


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: