Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-12-23 Skriv ut Tipsa en vän
Maria Jansson, Anna Suzuki och Gunnar från Hotell Winn hjälper Mona Hellberg på Gatljuset att lasta in alla julklappar de samlat in under granen i hotellobbyn.Maria Jansson, Anna Suzuki och Gunnar från Hotell Winn hjälper Mona Hellberg på Gatljuset att lasta in alla julklappar de samlat in under granen i hotellobbyn.Maria Jansson, Anna Suzuki och Gunnar från Hotell Winn hjälper Mona Hellberg på Gatljuset att lasta in alla julklappar de samlat in under granen i hotellobbyn.

Maria Jansson, Anna Suzuki och Gunnar från Hotell Winn hjälper Mona Hellberg på Gatljuset att lasta in alla julklappar de samlat in under granen i hotellobbyn. Foto: Markus Andersson

Julklappar i massor till Gatljuset på Ringön

Efter julklappsinsamlingen i Hotell Winns lobby överlämnades i torsdags 225 julklappar till Gatljuset, Stadsmissionens dag- och nattverksamhet på Ringön.
– Vi visste inte vad vi kunde förvänta oss men folk har varit väldigt givmilda, säger hotellets chef Maria Jansson.

Julklapparna är vackert inslagna och märkta med storlek, vad det är i paketet och om det är till en man eller kvinna. Många innehåller underkläder, handskar och hygienartiklar. Under insamlingen på Quality Hotell Winn vid Tingstadsmotet har både gäster och boende i området ombetts att skänka nya saker, alltså inte begagnat. Det betyder så mycket för mottagaren, menar man. Dessutom ville hotellet, som årligen stödjer olika välgörenhetsprojekt och internationella insamlingar, göra en insats på hemmaplan.
– Det är så lätt att man skänker till projekt som sker långt bort, det är ju bra, men behovet finns också på nära håll. Vi ville göra något riktigt lokalt och Gatljuset är en bra verksamhet här på Hisingen. Dessutom skänker vi tio kronor per paket till Unicef och hela hotellkedjan med 170 hotell har insamlingar till välgörenhet, säger Maria Jansson.

Välbesökt under julen
På Gatljuset är man tacksamma, här brukar bli välbesökt på jularna.
– Vi har 14 sängar här men många fler kommer ju hit och firar jul. Fantastiskt så mycket klappar, de kommer vi att dela ut på julafton och det kan säkert räcka till en nyårsklapp också, säger Mona Hellberg som jobbar på Gatljuset.
Daniela Andreoly är verksamhetsansvarig på Gatljuset.
– Många företag vill rikta sina gåvor till ett specifikt projekt, som här på Gatljuset. Annars funkar det så att man skänker till Stadsmissionen så fördelas det där det bäst behövs, säger hon.

Direkt till de som verkligen behöver

Men hon vill framhäva att man även som enskild givare alltid kan rikta sina gåvor mot något speciellt.
– Många tror att det som lämnas till insamlingscentralen säljs, men så är det inte, det skänks direkt till de som behöver. Man kan till exempel vid överlämnandet tala vad man vill att det ska gå till, säger hon.
Att folk är extra givmilda kring jul märks tydligt och trots tacksamheten vill man på Gatljuset trycka på att detta är verklighet för många även efter helgerna.
– Hemlös är man året om, det är lätt att glömma i februari, säger Daniela Andreoly.
Det är lunchdags och värmen inne i Gatljusets lokaler mitt emot Blå Stjärnans djursjukhus på Ringön fylls av besökare. Två män står och röker och pratar på trappan.
Kommer ni att vara här i jul?
– Det är inte omöjligt. Jag har inte varit här tidigare jular, men i år kanske, säger de och går in i stugvärmen.

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
(M)otvilja till fortsatt Svartedalsprojekt

M vill avsluta. I juli beslöt kommunstyrelsens rödgröna att försöket med sextimmarsdag för samma lön ska fortsätta 2016. Pengarna står dock Västra Hisingen för.
Foto: Mia Pettersson

Annons

Hus med en historia

Hus med en historia

Alva och Ida limmar på hustaket. Senare tillkom bland annat ull som föreställde snö, två gungor och en skumtomte utanför dörren, berättade deras klasskompis Sanna för vår reporter.
Foto: Markus Andersson

Ny skyskrapa planeras på Hisingen

Ny skyskrapa planeras på Hisingen

Här är byggnaden som kan ersätta Juvelkvarnens silo: en skrapa tänkt att rymma 150 lägenheter på 23 våningar.
Foto: White arkitekter

Makten flyttade in hos Jessica Moussa

Makten flyttade in hos Jessica Moussa

Fick mäktigt besök. Avsnittet sändes på Svt förra veckan, men går fortfarande att se online på UR Play. Enklaste sättet att hitta det är att googla på UR Play och Jessica Moussa.
Foto: Angelica Axelzon

Inbrottstjuvar tog ungdomarnas grejer

Inbrottstjuvar tog ungdomarnas grejer

Arga. 15-årige Khalid Ahmed har varit med i kören drygt ett år och 13-åriga Emma Olsson, till höger, började i höstas. De är precis som Sonja Burdell sura över inbrottet. ”Det är så onödigt att ta andras saker. Vi behöver ju dem”, säger Khalid Ahmed.
Foto: Markus Andersson

Flygklubben får fly fältet – fågelskådarna fick företräde

Flygklubben får fly fältet – fågelskådarna fick företräde

Besvikna. Thomas Arvidson och Bengt Pousard i AKMG funderar på om missförstånd och okunskap kan ha bidragit till den kärva relationen mellan dem och fågelskådarna.
Foto: Markus Andersson

Polis och politiker mötte föräldrar efter skjutning

Polis och politiker mötte föräldrar efter skjutning

Oroligt. ”Ni har inga bra svar. Jag är väldigt upprörd och ledsen, en oskyldig människa har dött”, sa en kvinna som kommit till mötet.
Foto: Mia Pettersson

Missnöje när elever ska byta till ny skola

Missnöje när elever ska byta till ny skola

Glöstorpsskolan ska renoveras. ”Vi vill satsa på att höja kvalitén, för att skapa attraktiva skolor så vi slipper tomma platser. Det är en ganska dyr investering”, säger Anders Andrén.
Foto: Mia Pettersson

Popkören som rockar med en snittålder på 75

Popkören som rockar med en snittålder på 75

Perfekt seniorsysselsättning. ”För många av oss har musiken alltid varit en del av livet, men man skjuter bort det lite under åren med jobb och barn ”, säger Hans Forsman, vice ordförande i körföreningen.
Foto: Mia Pettersson

Nämnden gör helt om – förskolorna blir kvar

Nämnden gör helt om  – förskolorna blir kvar

på nämndmöte. Rädda Filuren-medlemmar: Karin Peterson, Åsa Berntsson, Andreas Olofsson, Jessica Gustavsson Marberg, Anna Finné samt Ida och Louise Koch Nielsen.
Foto: Mia Pettersson

Yasin stoppade bråket på bibblan

Yasin stoppade bråket på bibblan

Förvånad. ”Jag kan inte förstå att jag var den enda som ingrep. Det var fler andra unga killar här men ingen gjorde något” berättar Yasin Missaoui.
Foto: Markus Andersson

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret

Vi i Biskopsgården


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: