Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-11-02 Skriv ut Tipsa en vän
Angereds nya is- och simhall växer snabbt

FANTASIN I FOKUS. Angereds nya is- och badhall har flexibla lösningar så att aktiviteterna kan anpassas efter besökarna.
Foto: Markus Andersson

Angereds nya is- och simhall växer snabbt

Vid första anblick utifrån mest ett betongskal. Men där inne porlar vattnet redan i poolerna, och i veckan läggs första isen. Tidningen Nordost har tittat in i Angereds nya is- och badhall.

– Jag blir lite kär varenda gång jag kommer hit. Ni skulle kommit när det är solsken. Då är ljuset fantastiskt i hela simhallen, säger Hilda Johansson, friskvårdssamordnare vid idrotts- och föreningsförvaltningen, och dagen till ära Tidningen Nordosts is- och badhallsguide.
Det återstår ett halvår innan Angereds nya idrotts- och friskvårdcenter ska slå upp dörrarna på allvar för allmänheten, men redan har många av dess inredande bitar börjat falla på plats. Inte minst i simhallen där vår guide nu står och entusiastiskt berättar om resultatet. Hon pekar upp i taket och visar var en stor rigg kommer att hänga. Här ifrån kommer det att hänga olika klätterredskap. Man kan också skapa olika miljöer och teman med projektorer och ljuduppspelning.  
– Det är bara fantasin som sätter gränserna. Tanken med hela huset är att det ska vara flexibelt så att aktiviteterna anpassas efter besökarna, säger Hilda Johansson.

Alla åldrar i fokus
Det är främst barn och unga som legat i kommunens åtanke med anläggningen, där simhallen ska hjälpa till att öka simkunskapen även bland vuxna. Men en stor del går också ut på att minska ohälsotal och slå ett slag för Angereds föreningsliv. Redan har vår guide hunnit visa upp det så kallade aktivitetstorget, som är tänkt att fungera som en kombinerad mötesplats och ett skyltfönster för föreningar, som med eller utan egna lokaler kan ha svårt att nå ut.
– Vi hoppas att det kan uppmuntra människor till att hitta nya idrotter, säger Hilda Johansson, och nämner capoeira och medeltida svärdfäktning som exempel. 
Det anpassade gymmet har byggts av samma anledning, där allt från hjälpande maskiner till fria tyngder riktar sig till både nybörjare och vana. Likaså en stor öppen yta uppe på taket, som kan liknas vid en mindre variant av redan nämnda aktivitetstorget.
– Återigen är det fantasin som sätter gränser, säger Hilda Johansson.

Efterfrågan styrde
Men den betydligt kallare ishallen är en produkt av undersökningar.
– När vi frågat unga har många sagt att de vill kunna åka skridskor, säger Hilda Johansson.
Det är Göteborgs enda rink, där konståkare fått tycka till, som syns där i kylan. Om tre veckor ska isen spolas för allra första gången.
– Nu nästa anhalt – friidrottshallen, säger Hilda Johansson.
Men riktigt så enkelt blir det inte. För vägen hon tänkt gå visar sig hantverkarna ha hunnit bygga för. Även för en van besökare som hon är det lätt att gå vilse i förändringarnas borg.
– Det går i rasande takt nu, och bara på en vecka hinner det hända mycket, säger Hilda Johansson.

15 000
KVADRATMETER
mäter anläggningen totalt. 550 av dessa utgör aktivitetstorget där bland
annat idrottsföreningar ska ges möjlighet att visa upp sig.


360 MILJONER
kronor
är den beräknade kostnaden för vad Angered
nya is- och badhall kostat att bygga. Förhoppningen är
att den ska ta emot 310 000 besökare varje år.

13 APRIL

förväntas
den nya is- och badhallen att invigas med
efterföljande pröva på-vecka för allmänheten direkt
där efter. Men redan i mars ska inbjudna skolklasser
testa anläggningen.

6 pooler av olika storlekar och för olika målgrupper
finns i simhallen. Delar av hallen kan spärras av, såsom
25-metersbassängen för föreningar och tävlingar.
Relaterad information

FAKTA

MER Detta har hänt:

Mars 2007 – Kommunfullmäktige tar beslut om att en is- och badhall ska byggas Angered.

Mars 2011 – Första spadtaget tas i jorden intill Angereds sporthall.

Oktober 2012 – Simhallens bassänger premiärfylls med vatten.

November 2012 – Ishallens is premiärfryses.

December 2012 – Rekryteringen av anläggningens 30-tal anställda väntas vara färdig.

Mars 2013 – Anläggningen testas av bland annat inbjudna skolor.

April 2013 – Angereds is- och badhall invigs för den stora allmänheten.

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
Rören växer sig allt längre djupt ner i leran

BARA FÖRBEREDELSER. I vår ska det börja gjutas tunnelsegment i den skapade torrdockan på Marieholm. Vattnet hålls medvetet kvar tills schaktningen med lera är färdigt för stabilitetens skull. I vår ska det första av tre tunnelsegment börja gjutas.
Foto: Markus Andersson

Annons

Ny samlingsplats för unga i övre tonåren

Ny samlingsplats för unga i övre tonåren

ANGEREDS NYASTE UNGDOMSGÅRD. Så fort hantverkarna är klara med de sista renoveringsdetaljerna slår Sterlina Bogdanov och Nenad Nicolic upp dörrarna till den nya ungdomsgården Vår betong ovanpå Reningsborgs secondhand på Angeredsvinkeln 9.
Foto: Markus Andersson

På tur med stadens första förskola på hjul

På tur med stadens första förskola på hjul

FÖRSKOLA PÅ HJUL. Tack vare mobiliteten kan Merkurius bli en del av Slottsskogen. Hisingsparken, Härlanda tjärn och Angereds stadspark är andra återkommande platser på Bergsjöbarnens turer genom staden.
Foto: Markus Andersson

Här får barnen med föräldrar i fängelse stöd

BARN- OCH FÖRÄLDRAGRUPPER. I ena kortänden på ett av de långa flerbostadshusen på Beväringsgatan har Bufff i Västra Götaland sitt lokalkontor, där både barn och vuxna i familjer med frihetsberövade kan ha glädje av varandra.FÖRKORTNING. Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse stöttar även vid gripande och häktning.LEK, PYSSEL OCH LÄXHJÄLP. I den före detta förskolelokalen kan familjer med frihetsberövade familjemedlemmar ta en paus från vardagen, umgås och äta middag en gång i veckan.

BARN- OCH FÖRÄLDRAGRUPPER. I ena kortänden på ett av de långa flerbostadshusen på Beväringsgatan har Bufff i Västra Götaland sitt lokalkontor, där både barn och vuxna i familjer med frihetsberövade kan ha glädje av varandra. Foto: Markus Andersson

Bebisträffar för bättre integration

Bebisträffar för bättre integration

JOLLRANDE ÖVER GRÄNSERNA. Siriusgatan 52 i Bergsjön är första adressen när integrationsinitiativet Svenska med baby etablerar sig även i Göteborg.
Foto: Privat

Miljon på miljon för kommunikation

Miljon på miljon för kommunikation

Inflation i kommunikation? På GP har minst 40 procent av journalisttjänsterna försvunnit och såväl TV4 som Metro har lagt ner sina Göteborgsredaktioner. Parallellt ökar antalet offentligt anställda kommunikatörer.
Foto: Markus Andersson

Kändisarna tar plats när närsjukhuset invigs

Kändisarna tar plats när närsjukhuset invigs

GÄSTAR OCH TAR PLATS. Linda Pira, som själv är uppvuxen i Stockholmförorten Hässelby, är en del av evenemanget Angered tar plats! på torsdag efter Angeredsungdomars önskemål.
Foto: Saga Berlin

Mycket nytt på Gamlestadens krogar

Katti Moabeer, Hannes Nyberg, Jonas Hammargren, och Peter Tönnes jobbar i Sävenäs: ”Det är kul att variera sig lite, och kul att testa nya matkulturer som till exempel det här med etiopiskt”, säger Jonas Hammargren.Stina Hindström, 40, med Lovisa, 7 och Mattias, 6, Utby: ”Det är grymt att kunna gå på restaurang enkelt utan att behöva ta bilen”, säger Stina Hindström.

Katti Moabeer, Hannes Nyberg, Jonas Hammargren, och Peter Tönnes jobbar i Sävenäs: ”Det är kul att variera sig lite, och kul att testa nya matkulturer som till exempel det här med etiopiskt”, säger Jonas Hammargren. Foto: Markus Andersson

Vill få folk i rörelse

Vill få folk i rörelse

PROVAR PÅ. Hammarkullens basketklubb, Wasaiterna, Storås ridklubb, Taekyon taekwondo, Svea kurd, Idrott för integration, Move samt Sisu idrottsutbildarna och Västsvenska idrottsförbundet står bakom turnén för mer idrottande.

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: