Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2011-12-02 Skriv ut Tipsa en vän
Hovåsfamiljen toppar eliten i slalomskate

ELITEN. Med den meritlistan som Hadestrands sitter på i dagsläget lär det bli flera fina placeringar framöver. ”Kom igen nu, nu åker vi”, säger far till sonen som snabbt hänger på honom in mellan konerna i Hovås hamn.
Foto: Markus Andersson

Hovåsfamiljen toppar eliten i slalomskate

Det är inte bara en tävling mot resten av världen, det är en högst intern tävling också då pappa Mikael, storebror Viking och lillebror Viktor alla vill vara bäst
i samma sport. Och det går undan, det skiljer inte många hundradelar mellan dem på brädan.

Slalom vet man hur det går till, och skateboards ser man dagligen. Men att kombinera dem två blir en av de mest fartfyllda och spännande sporterna. Som mest kan de komma upp emot 80 kilometer i timmen, på skateboard, i brant backe, sicksackandes mellan små koner.
– Det är tävlingsmomenten som är det bästa, säger Mikael Hadestrand. Det är en adrenalinkick utan dess like, gillar man fart är detta en bra sport.
De är ofta i Hovås hamn och tränar mellan de vinterupplagda båtarna med bilstereon på hög volym, många stannar och kollar in vad de håller på med och förundras över hur snabbt det går. Faktum är att familjen Hadestrands killar från Hovås är bland de bästa i världen. Viking är 21 år, började med slalomskateboard när han var 15 år, och är i dag overall EM-mästare sedan ett par veckor.
– Vi följde med pappa till Stockholm när han skulle vara med i sin första tävling någonsin, EM 2005. Vi, jag och min bror Viktor, fick låna hans bräda mellan tävlingarna och vi tyckte det var svinkul.

Nästan familjefejd

Då bröderna har åkt snowboard sen de var fyra-fem år var det inte svårt att hitta balansen och snabbt bli bra på slalomskateboard. Två år efter att han ställt sig på brädan för första gången deltog Viking Hadestrand i sin första tävling, SM i juniorklassen.
Och sen har han klättrat, inte långt efter att pappa Mikael tagit sig upp i proffsklassen var också Viking där. Och nu tävlar de mot varandra så gott som hela tiden. I år har de tävlat i tre världscupstävlingar, ett EM och ett SM. Nästa år blir det minst lika många plus att VM hålls i Europa nästa år, så dit ska de garanterat.
– Det är klart vi tävlar väldigt mycket mot varandra, säger Mikael Hadestrand. Det är alltid skönt att spöa kidsen.
– Synd att det aldrig blir så då, kontrar Viking Hadestrand och de tittar på varandra och brister ut i skratt.
De möter nästan alltid varandra på tävlingarna i antingen kvarten, semi eller final. De tränar oftast tillsammans och ser hela tiden varandras utveckling och finesser.
Delar ni med er av tips till varandra eller håller ni det för er själva?
– Tips ger vi varandra, vi är bra på olika saker, säger Viking.

Prova i Slottsskogen

– Om jag inte gör bra ifrån mig på en tävling så är jag lika glad om någon av pojkarna vinner, säger pappa Mikael.
– Så säger han bara, skrattar Viking.
– Men självklart är det så att vi sporrar varandra till att hela tiden bli bättre, fortsätter Mikael Hadestrand.
En månad innan tävling tränar de i stort sett varje dag, men annars tränar de en gång i veckan. De berättar att om man är sugen på att testa på sporten ska man bege sig till Slottsskogen klockan 18.00. Då finns det möjlighet att låna en bräda och pröva om det passar just dig.
– Vi har bra forum på Facebook också där man kan hålla koll på vad som händer och köpa och sälja brädor, säger Mikael Hadestrand.

Mini-OS i London

En ny bräda kostar runt 8000 kronor och man sliter inte hjulen så mycket att man måste köpa nya särskilt ofta. Sen är det hjälm och knäskydd man behöver, sen är det bara att köra.
Eftersom man bromsar med foten förklarar de att det går ett par skor per säsong.
– Jag sliter nog upp åtta-nio skor på en säsong, säger Mikael Hadestrand. När jag körde brant backe en gång räckte det att jag bromsade två gånger, sen var sulan slut på skon.
Det Hadestrand främst siktar på framöver är en inbjudan till OS i England nästa år.
– Man ska anordna ett slags mini-OS för extremsporter i anslutning till sommar-OS i London, och då skickas det ut inbjudningar till världens bästa, säger Mikael. Och jag tror nog att vi kommer få en inbjudan.
– Jag är ganska säker på att vi kommer få det, säger Viking.


BILDSPEL
- kolla in alla bilder från mötet
med far och son HadestrandViking Hadestrand

Ålder: 21 år.
Bor: Hovås.
Intressen: Snowboard, fotboll, styrke- och balansträning.
Bästa racet: Världscuptävlingen i Riga, Lettland, i år. Jag fick ett väldigt bra flow och var en sekund snabbare än alla andra i mål. Det var ett riktigt bra lopp när allting stämde.
Mikael Hadestrand
Ålder: 47 år.
Bor: Hovås.
Intressen: snowboard och golf eftersom det är så nära till banan.
Bästa racet: Det måste vara VM-finalen 2008 på hemmaplan. I Slottsskogen inför flera tusen personer i publiken. Hela världseliten var med och tävlade och när vi kört finalen rusade pressen ner till mållinjen sådär som man ser i stora mästerskap. Det var riktigt mäktigt.

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
Foten och handens väg växer i popularitet

Värmer upp. Gustav Sallander från Billdal blockerar under uppvärmningen i Brottkärrsskolans gymnastiksal. Hit flyttade Billdal taekwon-do efter nyår sedan Lindåsskolans gympahall skulle göras om till klassrum.
Foto: Markus Andersson

Annons

Laddar inför en bättre säsong i allsvenskan

Laddar inför en bättre säsong i allsvenskan

Matchgenomgång. På träningen gick F19-laget igenom olika scenarion på plan. Hur ska förflyttningarna göras bäst och var måste man täppa igen? Nya huvudtränaren Walid Dahir (till vänster) gick igenom olika spel.
Foto: Markus Andersson

Tjejerna från HBIF åkte hem med futsal-guldet

Tjejerna från HBIF åkte hem med futsal-guldet

F19. Från att inte ha någon särskilt futsalerfarenhet till att vinna guld i Crawford Cup är inte dåligt. Och det tycker inte tjejerna själva heller. De har tagit sig vidare till DM och jobbar för att nå RM.
Foto: Johnny Olsson

Askims IK söker spelare till sitt nya damlag

Askims IK söker spelare till sitt nya damlag

Fotbollsintresserade damer. Passar du bra i svart och rött? Har du spelat fotboll tidigare, och skulle vilja se hur mycket spring du har kvar i benen? Gå med i Askim IK:s nya damlag. Se faktarutan för mer information.
Foto: Peter Lust

Maja siktar mot toppen

Maja siktar mot toppen

Tvåfotad. Höger eller vänster, mittfält eller back spelar ingen roll, Maja Göthberg, nybliven EM-mästare med U19-landslaget i fotboll kan spela på flera platser.
Foto: Markus Andersson

Slitet klubbhus får ett efterlängtat ansiktslyft

Slitet klubbhus får ett efterlängtat ansiktslyft

Sett bättre dagar. Skeppargården, den byggnad som sätter tonen för hela Hovåsvallen och Hovåsbadet, har sett bättre dagar. Men nu ska idrotts- och föreningsförvaltningen renovera utvändigt. Ny fasad, nya dörrar och nya fönster med mera.
Foto: Edith Camilla Svensson

F15 tog brons i Barcelona

F15 tog brons i Barcelona

Glada medaljörer. F15 i Hovås Billdal IF tog hem bronset i Copa Costa Brava-cupen i Barcelona nyligen.
Foto: Lars Öberg

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: