Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-01-19 Skriv ut Tipsa en vän
Manifestation för hockeybarnen

Foto: DirektPress

Manifestation för hockeybarnen

Nu får det vara nog, det anser alla hockeyklubbar i Göteborg som i onsdags gick ihop och höll en manifestation när Frölunda Indians spelade match i Scandinavium.
Varför? För ungdomsidrotten och rätten till barns idrottande utan att föräldrarna överdriver.

Hovås hockey och Frölunda Hockey Club gick samman med 14 andra hockeyklubbar i Göteborg och höll en manifestation i onsdags i Scandinavium.
– Det finns några föräldrar som tar barnens sport på alldeles för stort allvar, nu senast i Stockholm där ett barn blev kvarlämnat för att han inte spelat tillräckligt bra, säger Tobias Olofsson som är ordförande i Hovås hockey. Men nu får det räcka, barn idrottande måste få vara roligt och kravlöst.
Förundersökningen om det kvarlämnade barnet lades ner i veckan, men incidenten i Wallenstamshallen i december förra året gör sig fortfarande påmind.
Under december och nu i januari har Hovås och Frölunda hockeyklubbar haft tät kontakt med varandra och diskuterat allt som hände i Wallenstamshallen, och allt som ska ske framöver.
– På onsdag när Frölunda möter Brynäs ska 16 knattar åka in och bilda en ring i mittcirkeln, arm i arm, för att visa att vi håller ihop och jobbar på det, sa Tobias Olofsson dagarna innan.
I vanliga fall har man en "matchens knatte", men i onsdags blev det 16 stycken där de två fanbärarna var från Frölunda och Hovås, iförda sina klubbtröjor. Hovås HC:s representanter var Axel Andersson från U9 och Stephan Ruzicka från J18.

Inget skrikande
Detta initiativ är ett led i det nystartade projektet Positiv Hockeykultur. Den senaste tiden har hockeyklubbarna sett till att speakern har läst upp en text man tagit från HV71 men som klubbarna skrivit om gemensamt. Där uppmanar man till lugn och ber hetsiga föräldrar lägga band på sig.
– Uppenbarligen behövs det, man blir medveten på ett annat sätt när man får det påtalat så, säger Tobias Olofsson. Vi vill inte ha något gapande och skrikande på våra matcher, för ungdomsidrottens skull måste det bli ändring.
Speakertexten har fått genomslag och den börjar användas lite varstans bland Göteborgs föreningar. Dessutom pratar man om att sätta upp en gemensam affisch i alla hallar för att nå samtliga med samma budskap.

Ny arbetsgrupp
I december förra året urartade en hockeymatch mellan Hovås och Frölunda då föräldrar började bråka med varandra efter en utvisning för en av 11-åringarna på isen i Wallenstamshallen.
– Händelsen ledde till så många små katastrofer här och var, säger Tobias Olofsson. Media målade upp en bild som inte riktigt stämmer, historierna från matchen har ändrats från och till, allting ledde bland annat till att barn blev retade i skolan.
Han berättar att man inte tappat några spelare eftersom ledarna har tagit hand om barnen på ett alldeles ypperligt sätt.
– Vi har också bildat en arbetsgrupp i Göteborg, där jag och fyra till från olika håll sitter med och diskuterar sådana här saker, säger Tobias Olofsson.

Träningsmatch
Han fortsätter:
– I Hovås hockey kommer vi att ha mer föräldrautbildning, det har vi alltid haft men framöver kommer det kanske bli ett krav så att föräldrarna vet vad som gäller.
Nästa lördag är det dags för de två lagen från Frölunda och Hovås att mötas igen, de lag som drabbade samman i december. Därför ska man nu i veckan ha en träningsmatch med barnen och bjuda föräldrarna på fika – så att det inte blir som sist.
– De 45 barnen delar upp i fyra blandade lag som sedan får möta varandra på träningen, säger Tobias Olofsson.

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se
Foten och handens väg växer i popularitet

Värmer upp. Gustav Sallander från Billdal blockerar under uppvärmningen i Brottkärrsskolans gymnastiksal. Hit flyttade Billdal taekwon-do efter nyår sedan Lindåsskolans gympahall skulle göras om till klassrum.
Foto: Markus Andersson

Annons

Laddar inför en bättre säsong i allsvenskan

Laddar inför en bättre säsong i allsvenskan

Matchgenomgång. På träningen gick F19-laget igenom olika scenarion på plan. Hur ska förflyttningarna göras bäst och var måste man täppa igen? Nya huvudtränaren Walid Dahir (till vänster) gick igenom olika spel.
Foto: Markus Andersson

Tjejerna från HBIF åkte hem med futsal-guldet

Tjejerna från HBIF åkte hem med futsal-guldet

F19. Från att inte ha någon särskilt futsalerfarenhet till att vinna guld i Crawford Cup är inte dåligt. Och det tycker inte tjejerna själva heller. De har tagit sig vidare till DM och jobbar för att nå RM.
Foto: Johnny Olsson

Askims IK söker spelare till sitt nya damlag

Askims IK söker spelare till sitt nya damlag

Fotbollsintresserade damer. Passar du bra i svart och rött? Har du spelat fotboll tidigare, och skulle vilja se hur mycket spring du har kvar i benen? Gå med i Askim IK:s nya damlag. Se faktarutan för mer information.
Foto: Peter Lust

Maja siktar mot toppen

Maja siktar mot toppen

Tvåfotad. Höger eller vänster, mittfält eller back spelar ingen roll, Maja Göthberg, nybliven EM-mästare med U19-landslaget i fotboll kan spela på flera platser.
Foto: Markus Andersson

Slitet klubbhus får ett efterlängtat ansiktslyft

Slitet klubbhus får ett efterlängtat ansiktslyft

Sett bättre dagar. Skeppargården, den byggnad som sätter tonen för hela Hovåsvallen och Hovåsbadet, har sett bättre dagar. Men nu ska idrotts- och föreningsförvaltningen renovera utvändigt. Ny fasad, nya dörrar och nya fönster med mera.
Foto: Edith Camilla Svensson

F15 tog brons i Barcelona

F15 tog brons i Barcelona

Glada medaljörer. F15 i Hovås Billdal IF tog hem bronset i Copa Costa Brava-cupen i Barcelona nyligen.
Foto: Lars Öberg

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu

Läs senaste numret


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: