Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-01-13 Skriv ut Tipsa en vän
Valla torg håller på och dör…

Valla torg håller på och dör…

Rykten gör gällande att Valla krog, Walla scen och hissreparationsfirman som ligger bredvid kiosken i låghuslängan på Valla torg har fått sina kontrakt uppsagda till september 2012.

Kiosken är nyligen stängd och Tempobyggnaden har ekat tom länge. Den fina fontänen av Bertil Johnsson fungerar endast som den ska precis i början av året för att sakta försämras till att mest likna en trasig akvariepump (den kräver nämligen ett högt vattentryck som skapar en illusion av att stenen lyfts upp av vattnet). Bengt från Walla scen vill dock hellre se att den liknar en knytnäve – ”Årsta torg är hjärtat av Årsta, Valla torg är dess knytnäve”. Fint så.

Låghuset, krogen och Tempo rivs.
Då återstår endast frisören och den bisarra flygsimulatorn, som ligger i det låga tegelhuset på andra sidan Sandfjärdsgatan, av det som en gång var ett livskraftigt torg. (Japp du läste rätt, en flygsimulator. I det låga lilla tegelhuset har de monterat in kabinen från en Saab 35 Draken där hugade flygintresserade kan tillbringa dryga timmen i ett imaginärt luftrum, men mer om det en annan gång.)
Inget ont om frisörer, eller nagelsalonger apropå Årsta torg, men det som håller torgen levande är etablissemang eller institutioner som har en mer eller mindre stadig tillströmning av människor och som inte stänger så fort det blir mörkt. När man går hem på kvällen från tvärbanan över torget känns allt lite tryggare när man ser de blinkande ljusen och hör skrålen från Valla krog.  
 
Ett av mina finaste minnen från Walla scen och Valla krog
var när vi hade Peter, Björn & John, Into The Woods och ASS som musikgäster på klubben Lilla Ukraina på Walla scen. Det blev snabbt fullt på Walla scen och de som inte kom in gick i stället över till Valla krog som även den snabbt fylldes till brädden. De övertalades att ha öppet längre än till tio (något som nästan aldrig sker) och vi lyckades även få in en liten extrakonsert med ASS på krogen, med gästande saxofonist. En av klubbens gäster, Henric Sandgren som nu jobbar på grymma Årsta deli, fick till och med hoppa in extra i baren för att hjälpa till. Dagen efter, en söndag, hade de stängt. Bara det. Valla krog är och har varit hem för allsköns folk som inte orkar ta sig upp till Årstavägen för dagens lunch/öl eller orkar göra sig till. Ett äkta vattenhål för de finaste i Årsta.
 Torget dör alltså, för att inom en snar framtid återuppstå som någonting helt annat. Låt oss hoppas att det blir någonting som liknar det vi har nu. Hjärta framför hjärna. Näve framför hjärta. Valla för alltid. Amen.
3 grejer och låtar därtill för 2012

VÅREN BÖRJAR i januari:
"Spring again" – Biz Markie.
JEPPE KÖPTE BILJETTER  till Bruce Springsteen på Ullevi till mig. Herregud så fint!:
"Wings For Wheels (Thunder Road)" – Bruce Springsteen.
JAG HOPPAS INNERLIGT att PJ kommer till oss i sommar:
"The words that maketh murder" – PJ Harvey.

Kommentarer

(1) Visa senast först
  1. 1
    kim queray-lundh 2012-01-18 20:13:19 Anmäl

    Valla Torg

    Bor sedan 1 år på Valla Torg tycker det är fint att det skall rustas upp men är rädd för att det skall bli för höga hus.Det finns det redan gott om i området hoppas också på hyres rätter men det är väl att hoppas på för mycket.

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från Tidningen Årsta-Enskede

Postadress: Box 5290, 102 46 Stockholm
Besöksadress: Valhallavägen 184
Tel vxl: 08-545 870 70
Fax: 08-545 870 89
E-post: info@direktpress.se

Annons