Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-09-23 Skriv ut Tipsa en vän
Jag river ner städfirmornas lappar

Jag river ner städfirmornas lappar

JAG HAR BLIVIT EN SÅN som river ner lappar från lyktstolpar, husväggar och elskåp. Det är gatukontoret, vänner av ordning, och så jag. En gång tog med en sax i väskan i akt och mening att få loss en riktigt motsträvig rackare.

På väg hem från Lurparken härom månaden blev både min dotter och hennes nästkusin involverade i städprojektet, och tävlade entusiastiskt om att hitta lappar att riva ned. Och det fanns många:
”Professionell hemstädning.” ”Lägg tiden på något roligare.” ”Utnyttja RUT-avdraget.”

Vetskapen om att jag bor i ett område där fler och fler håller sig med städare, barnflicka eller guvernant och får göra skatteavdrag för det, äcklar mig mer än något annat. Det må stå klatschiga företagsnamn på städfirmornas bilar, men bakom fernissan av entreprenörskap döljer sig samma gamla ord: Klassamhälle. Fattigdom. Utnyttjande av dem som har det sämre.
I en ledare i Svenska Dagbladet förra året skrev Paulina Neuding om hur bra det är i London, för där ser ”nyanlända ryssar” till att man kan få sin bil handtvättad så att inte lacken repas. I förra veckan ondgjorde sig Hanne Kjöller i DN över att en ensamstående mor, med något slags problembild, får hjälp av Malmö kommun att hämta sonen på fotbollsträningen. Bara två exempel på hur ledande massmedier med till cynism gränsande naivitet ständigt antar överklassens perspektiv och bidrar till att permanenta ett tvåtredjedelssamhälle.
För vad är egentligen mest upprörande – att en ensamstående förälder med problem får hjälp av kommunen, eller att höginkomsttagare vars enda problem är att de jobbar för mycket får göra skatteavdrag för att låta en barnflicka hämta på dagis?

Högern säger gärna att det är vänstern som kränker arbetarna i RUT-sektorn genom att kalla dem för pigor. Att det inte finns några skitjobb. Samma lek med ord som vanligt.
I min värld är det värt heder och respekt att städa åt en sjuk åldring som inte klarar sig själv. I min värld är det något naturligt att städa sin egen lägenhet. I min värld är det ett skitjobb att av omständigheterna tvingas hålla rent hos en pr-konsult eller ledarskribent som genom att vägra städa visar sina barn att städning är just ett skitjobb, något man betalar för att slippa undan. Och sedan drar av på skatten.

Jag skulle hellre äta en hjälpbehövande åldrings avföring än städa Hanne Kjöllers toalett. Och när jag går förbi städfirmornas bilar är det inte laglydigheten som hindrar mig från att vandalisera dem, utan vetskapen om att det bara skulle förstöra för dem som är ute och gör jobbet.
Tre anledningar att älska september:

Man får klä på sig, och slipper se ut som en medelålders skolpojke à la Angus Young.
Inget skänker lycka som hög, klar himmel och sval luft.
Öl är mycket godare än rosévin.

Kommentarer

(17) Visa äldst först
 1. 1
  Fredrik Johansson 2013-02-23 21:48:56 Anmäl

  Tack!

  Du skriver så himla bra! Rakbladsvasst och träffsäkert! Se alla arga kommentarer här som en bekräftelse på det.

 2. 2
  stefan Lind 2012-10-22 17:14:17 Anmäl

  routavdrag

  petitesser i den stora kollapsen.

 3. 3
  Lucas 2012-10-22 17:12:58 Anmäl

  Ursäkta?

  Det måste vara jobbigt för dig att leva i en liten bubbla av hat mot alla som anlitar någon form av hushållsnära tjänster. Eller förlåt, RIKA som anlitar hushållsnära tjänster. För det är ju de som är roten till hela problemet med att att svarta jobb blir vita, tusentals nya jobb har skapats och folk får tiden att räcka till bättre. Försök att fokusera din energi på vilken verkan dessa nya jobbskapande förändringar lett till istället för att få utlopp för dem mot alla som har fått en bättre vardag. För det är inte de som arbetar med dessa tjänster som har något problem med dem. Det är inte de som anlitar dessa tjänster som har något problem med dem. Det är du som står vi sidan och odlar ditt hat. Bara du.

 4. 4
  Håkan Jonsson 2012-10-22 16:11:32 Anmäl

  Men på kontoret?

  Vem städar toaletten på Galagos kontor?

 5. 5
  Peter 2012-10-22 15:09:41 Anmäl

  Idiotiskt

  Fattar inte hur du kan säga att du hellre skulle äta bajs än att städa åt någon. Fatta du hur du förnedrar dem som har städning som yrke och som kanske är stolta över vad dom gör? Hur förklarar du din inställning till alla yrkesverksamma som städar rummet åt dig när du ligger på sjukhus? Hur ser du på de personer som städar lokalen där du arbetar eller på äldreboendet där din mor bor? Det är samma personer som städar i ditt hem. Den inställning du har till dessa människor och vad de gör är ganska vidrig. Själv ser jag ingen skillnad på människor som hjälper mig att hålla rent och människor som bygger en altan eller bygger om ett kök. Ska du riva ner deras lappar också?

 6. 6
  Nina 2012-09-26 12:43:20 Anmäl

  Men Mats, nu tänkte du nog inte färdigt

  Du förknippar städhjälp och övrig hemhjälp med överklass. Statistiken säger något annat. Många av de som köper hemhjälp vitt är medelklass, vanliga löneslavar precis som du som ändå prioriterar ett rent hem och tar pengarna från nåt annat (i vårt fall, boxviner och hämtpizza). Som doktorand är jag inte välavlönad, men däremot stressad. Alltså; städ: ja. Tellus Pizza: nej. Med en son som förutom sina speciella behov även har kvalsterallergi, och som behöver specialisthjälp från olika håll varje vecka, står vi inför valet att antingen jobba mindre (läs; nästan inte alls vissa veckor) eller att farma ut vissa göromål till andra. Alltså beställer vi mat genom MatHem.se (är det överklasssnobberi att låta en ung kille springa uppför våra trappor med tunga matkassar också?) och har en kompetent, driftig egenföretagare som kommer och städar. Jag skulle äta Hanne Kjöllers bajs om det hjälper min son att sova gott på nätterna i ett dammfritt rum.

 7. 7
  abe 2012-09-25 14:34:22 Anmäl

  Ni fattar ingenting såssar...

  Men hallå!? Fattar ni INGENTING. Att folk jobbar över varje kväll, måste göra karriär, flytta till Stockholm, sitta i bilkö så att de inte har tid med sina barn eller städa. Visste ni inte att det sker under PISTOLHOT! Klart vi måste hjälpa de stackarna med en piga att klämma på.

 8. 8
  Anna 2012-09-24 17:12:18 Anmäl

  Jämför inte äpplen med päron då!

  Man kan inte jämföra "en ensamstående förälder med problem" med skattesubventionering av hushållstjänster. Subventioneringar är till för att stimulera en branch och i slutändan dra in pengar til statskassan. Rutavdraget har betalat sig flera gånger...... om, det är inte en kostnad. om. om

 9. 9
  Takats Tamats 2012-09-24 16:48:55 Anmäl

  Erik, forskningen säger annorlunda, skattesubventioner ersätter inte nödvändigtvis den svarta sektorn:

  http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/okadvithushallstjanstesektorersatterintedensvarta.5.258c6b0a133b152e243800065.html

 10. 10
  Johan 2012-09-24 13:28:37 Anmäl

  Det är ett fritt land, du har rätt till din åsikt

  Visst känner jag igen en del av dina tankar. Men jag tycker att de är halvtänkta. Jag arbetar själv i en sådan där servicebransch. Ofta gör jag sådant som någon annan, kanske en dotter, kanske en mor, skulle vara fullt kapabel till - om hon prioriterat det. Min far är dement. Min mor bär ett tungt lass. De är ännu inte tillräckligt dåliga för att få någon kommunal hjälp. Långt därifrån. Behovet av hjälp i hemmet är ändå påtagligt. Främst med sådant som min far satt i gång med, men inte förmår att avsluta. Tack vare Rut lockas min mor inte att anlita svart hjälp, t.ex i trädgården. För mig är detta viktigt. Främst eftersom jag, när jag arbetat i krogbranschen, tyckte väldigt illa om den utsatta position man har som svart arbetskraft.

 11. 11
  Linnea 2012-09-24 11:10:39 Anmäl

  Latheten, anlitandet eller avdraget

  Vi måste skilja på tre saker här: 1. Att folk inte städar sin egen skit. 2. Att de anlitar en människa som gör det i stället. 3. Att skattebetalarna ska betala en del av arvodet. (3) Deta behöver inte diskuteras. Skatt ska inte finansiera lyx. (2) Detta är mer problematiskt. Folk köper ju tjänster: äter på restaurang, lämnar in skorna på omklackning och barnen på dagis, men när städaren kliver över tröskeln till mitt hem blir tjänsteköpet av ett helt annat slag. Särskilt när hen utför ett jobb som jag vet hur man utför. (1) Här tycker jag faktiskt att moraliserandet måste sluta. Den som inte städar sin egen skit må vara lat, men alla människor är lata när de får chansen. Är det nedlåtande mot handdiskande personer att använda en diskmaskin? Tänk om det fanns en robot för hushållsnära tjänster, en utan hjärta och eget liv (ungefär som Paulina Neudings nyanlända ryssar). Det vore lyxigt, och olämpligt att finansiera med skatt, men knappast omoraliskt.

 12. 12
  Peter 2012-09-24 10:04:26 Anmäl

  Vad handlade artikeln om nu igen?

  Jag minns bara slutmeningen: "Och när jag går förbi städfirmornas bilar är det inte laglydigheten som hindrar mig från att vandalisera dem, utan vetskapen om att det bara skulle förstöra för dem som är ute och gör jobbet."

 13. 13
  Roger Karlsson 2012-09-24 08:47:33 Anmäl

  Fortsätt med varenda papperslapp

  Bra! Fortsätt att riva ner lappar. Jag har prövat att arbeta som RUT-städare i veteranpoolens regi. Att hålla sig med häst o spela golf har blivit lite väl folkligt varför en städare eller trädgårdsmästare passar bättre som klassmarkör. Till `entreprenörerna` i RUT.branchen kan jag bara säga att ni lurar er själva med er mask av förtatagande och entreprenörsskap vilket inte framstår som något annat än ekonomiskt `new age`. De skattesubventionerade uppåtsträvande borgerskap som attribuerar sig med städare betraktar er i bästa fall inte som något annat än sketna sutenörer. Ni solidariserar er med fel människor. Ni som jag besitter sannolikt bättre utbildning, mer bildning och sannolikt bättre smak än köparna av era tjänster. Det enda vi inte har mer av är pengar. Mitt råd till alla RUT - tjänstehjon är att göra som jag; att mer eller mindre bokstavligt pissa i deras soppa. Roger Karlsson Hanhals

 14. 14
  Rosa González 2012-09-24 08:16:19 Anmäl

  Bra !!!

  Denna sista kommentar är mycket bra !!!! ( stackars dig)

 15. 15
  Anne-Charlotte Östman 2012-09-23 22:48:49 Anmäl

  Riktiga jobb

  Va fint att du tänker på dem som gör jobbet!

 16. 16
  Rickard 2012-09-23 22:18:49 Anmäl

  Eller, Erik...

  ...så är kanske det stora problemt inte att arbetena utförs, utan att dom är subventionerade av skattepengar. Vi betalar skatt för att de fattiga ska få stöd, inte för att du ska få lägga golvvärme billigt eller slippa läsa läxor med dina barn...

 17. 17
  Erik 2012-09-23 21:52:18 Anmäl

  Stackars dig

  Du tycker på fullt allvar att det är fel att låta någon få vitt betalt bara för att det är en typ av jobb som man kan göra själv? Skumt. Jag anlitar snickare, murare och golvläggare trots att jag kan göra deras jobb hemma själv. De får vitt betalt och fullt med jobb och jag kan samtidigt jobba med det jag är bäst på. Vi är alla vinnare och alla nöjda. Skattepengarna öser in i statens fickor och svartjobben försvinner. Det är kränkande för min far och andra att läsa dina åsikter om de som jobbat i tjänsteyrken. Det är nog mest synd om dig.

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från Tidningen Liljeholmen-Älvsjö

Postadress: Box 5290, 102 46 Stockholm
Besöksadress: Valhallavägen 184
Tel vxl: 08-545 870 70
Fax: 08-545 870 89
E-post: info@direktpress.se

Annons