Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-10-19 Skriv ut Tipsa en vän
Även hycklare måste dra en gräns

Även hycklare måste dra en gräns

HEJ JAG HETER MATS och jag är en empatistörd kommunist som lär min oskyldiga dotter att riva ner reklamlappar som andra människor i sitt anletes svett formgivit och tejpat upp.
I halva mitt 39-åriga liv har jag publicerat serier och texter, men aldrig tidigare har något jag satt mitt namn under mötts av så starka reaktioner som den krönika i denna tidning där jag tog ställning mot rut-
avdraget.

Jag tänker inte driva den debatten vidare här (googla ”mats jonsson + rut” i stället, så hittar du mitt svar till dem som skrivit), utan i stället ägna utrymmet åt det vi empatistörda kommunister på proggtiden kallade ”självkritik”.

För tre veckor sedan köpte jag för första gången i mitt liv en dyr väska. Och nu snackar vi svindyr, förmodligen dyrare än alla mina tidigare axelremsväskor sammanlagt. (Och som gammal indiepoppare har jag ägt en och annan axelremsväska.) Detta fyllde mig med samma sorts skam som min första solsemester och min första bostadsrätt. När jag till sist kom hem med en Iphone var det på tredje försöket – de första två gångerna lämnade jag Teliabutiken med oförättat ärende, på en våg av självförakt. Vem är jag om jag köper den här onödiga lyxprodukten? Kommer den att korrumpera mig? Hur kan jag överhuvudtaget tjäna så mycket pengar att jag överväger att köpa den?

”Plastvänster” kallade en kompis
nyligen de välmående Hägerstensbor som röstar på Sjöstedt, delar välmenande länkar på Facebook, bor i bostadsrätt, åker på weekendresor till Neukölln och varje fredag köper Petit Chablis på Systemet i Liljeholmen. Det finns en grotesk självgodhet i det här sättet att leva, och vårt självförakt framstår lätt som patetiskt koketterande. Det är bara att erkänna: jag är på många sätt en hycklare. Men just därför är det viktigt att, för att travestera Imperiet, dra en gräns med blod i sand. Hit, men inte längre. Jag kanske måste vara egenföretagare för att arbeta som frilansande tecknare och skribent, jag kanske måste bo i Stockholm för att mina uppdragsgivare finns här. Jag kanske köper onödiga saker för att öka min status eller bearbeta min ångest. Men den dag jag anlitar någon att städa min lägenhet och gör skatteavdrag för det, den dagen har jag slutgiltigt förverkat min rätt att vara vänster.

Förresten, efter bara ett par dagar började dragkedjan i min nya väska att kärva. Det kändes symboliskt – fanskapet har redan gått sönder! Det är ett tecken! När jag undersökte problemet närmare visade det sig vara ännu mer symboliskt än jag först trott. Dragkedjan hade inte alls gått sönder, utan bara fastnat i det som låg överst i väskan.
Min palestinasjal.
Tre museitips:

Joanna Hellgrens utställning på Arkitekturmuseet. Serier på lampskärmar!?
Gershedens Folkets hus, Skansen. Går att boka för möten.
Ivar Lo-museet. Minst i stan, men bästa guiden!

Kommentarer

(9) Visa äldst först
 1. 1
  Jochen_bele 2012-10-23 18:26:33 Anmäl

  Neukölln?

  Bostadsrättskommunister hör hemma i Prenzlauer Berg; låt oss slippa er i Neukölln bitte!

 2. 2
  Simon 2012-10-22 13:29:06 Anmäl

  Kontraproduktivt

  Förverka sin rätt att vara vänster? Det var ett dumt synsätt. Det är väl skitbra om vi som tjänar nog att ha råd med iPhone trots det röstar vänster eftersom vi vill att samhället ska resurfördela om. Eller är det bättre om vi röstar blått för att det är mer i linje med vår inkomst? Alla vänsterröster är bra vänsterröster! Sen måste man självklart fortfarande försöka leva och konsumera rätt, men de sakerna står ju inte i motsats till varandra.

 3. 3
  Jesper 2012-10-22 13:07:17 Anmäl

  Tyckerier

  Helt rätt Sverker, det som förr var en handling, kampen för ett bättre samhälle, har idag reducerats till ett banalt tyckande. Att tycka "vänster" är lika revolutionärt som att inte tycka något över huvud taget. Men som sagt, bra serier.

 4. 4
  Apan 2012-10-22 12:20:16 Anmäl

  Mycket snack om fejk och inte

  Jag är också vänster, men har anlitat Hemfrid vid en flyttstädning vid försäljning av en bostadsrätt som jag tjänade multum på. Hemfrid sög i och för sig, dyra och usla, men det är en annan historia. Att vara vänster betyder ju inte nödvändigtvis att man ska stå utanför systemet, utan att man försöker påverka systemet åt vänster. Hur långt åt vänster? Tja, det beror ju på så klart, en aning räcker för vissa. Puss

 5. 5
  Sverker 2012-10-22 12:13:36 Anmäl

  Du är plastvänster

  All cred åt det du gör för Galago, men vad du skriver om bevisar ju bara hur plastvänster du är, eller medklassvänster för den delen. Du verkar tro att vad du handlar och vad du inte handlar på något sätt ska påverka vart du står ideologiskt. Men så är det ju ofta med medelklassvänstern, ni gör moraliska val som bara berör er som individer och så känner ni er nöjda med det och missnöjda när ni har råd att köpa en iphone. Vänstern är död, länge leve klassorganisering.

 6. 6
  Åsa 2012-10-22 11:02:32 Anmäl

  Ja, bra.

  Ja just så! Det kan finnas plastvänster, som trots sin egen trygghet ännu ser orättvisan, men Rutvänster, det är ett omöjligt ord. Jag tycker att du ska fortsätta plocka lappar. (jag har också börjat göra det. Ska lära barnen också)

 7. 7
  Peter 2012-10-22 10:30:03 Anmäl

  Grymt!

  Städa efter sig själv, det är inte hedervärt. Det är självklart. Jättebra skrivet!

 8. 8
  Anna 2012-10-21 17:25:41 Anmäl

  Bra!

  Fantastiskt!

 9. 9
  Mattias 2012-10-19 21:27:20 Anmäl

  hahaha

  Jag har ingen palestinasjal i väskan men skrattar med igenkännandets rodnad på kinderna.Och anlitar dessutom Hemfrid.... Bra skrivet. Igen.

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från Tidningen Liljeholmen-Älvsjö

Postadress: Box 5290, 102 46 Stockholm
Besöksadress: Valhallavägen 184
Tel vxl: 08-545 870 70
Fax: 08-545 870 89
E-post: info@direktpress.se

Annons