Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2013-02-22 Skriv ut Tipsa en vän
De måste åka två timmar för att få sporta

Trots att hallar står tomma i närheten måste handbollskillarna åka en timme till Farsta för att träna varje vecka.
Foto: Andreas Enbuske

De måste åka två timmar för att få sporta

Bristen på träningstider slår hårt mot de lokala klubbarna. Samtidigt står privatägda Olympen Arena och Västbergahallen tomma på kvällstid.

Det är tisdagseftermiddag och Jakob Radinger, Werner Jacoby, Stefan Jovanov, Simon Hjortenbo och Teodor Jonsson möts vid tunnelbanan för att ha sällskap till träningen. De bor vid Telefonplan, i Fruängen och i Mälarhöjden och tvingas åka till Farsta för att spela handboll. Resan tar en timme, enkel väg.
– Det är jobbigt att åka så långt. Vi måste åka senast klockan 16 och då missar vi läxhjälpen i skolan, säger Jakob.
– Det blir ganska stressigt, man hinner aldrig äta innan man måste åka, säger Teodor.
De tränar i Sannadal P98 och vill satsa på handbollen. Men den långa restiden har gjort att flera i laget inte orkar ta sig till träningen.
– Om man inte får träna där man bor tröttnar man till slut, säger Teodor.

Farsta och Skärholmen
Efter att staden sagt upp hyresavtalet med Västbergahallen har laget tilldelats tider i Farsta och Skärholmen. En gång i veckan har de träning på hemmaplan, i eftertraktade Västertorpshallen. Tiden de tilldelats där är mellan 19 och 20 på fredagskvällar.
– Det skulle vara skönt om man kunde träna lite tidigare, då skulle man ha mer tid hemma på fredagskvällen, säger Simon.
Tränaren Ove Radinger har dock inget emot att hålla i träningen en fredagskväll. Det är närheten till hallen som är viktig, menar han.
– Det är viktigt att binda upp ungdomarna i närområdet, nu hänger de med mig i hallen i stället för att gå ut och busa. De här killarna är i gränslandet för att börja festa, vi skulle vilja behålla dem på träningen i ett par år till, säger Ove Radinger.
Det är inte bara Sannadals SK som drabbats, även lokala föreningar som IF Swithiod och Älvsjö AIK har fått kraftigt minskat antal träningstider för sina ungdomslag. Samtidigt står Olympen Arena i Älvsjö och nyrenoverade Västberga­hallen tomma flera kvällar i veckan.

’’Alldeles för lång tid’’
Enligt Regina Kevius (M), idrottsborgarråd, ska det finnas träningsmöjligheter för barn och unga i närheten av hemmet.
– En timme är alldeles för lång restid. Vi måste se över situationen. Om det är brist på halltider så kan vi fixa det, säger hon.
Att ungdomar ger upp träningen på grund av långa resvägar ser hon som ”ett problem”.
– Vi måste höra efter vilka föreningar som upplever de här problemen, säger hon.
Enligt Kevius vill idrottsförvaltningen hyra strötider i privatägda Olympen Arena. Olympen Skolor & Förskolor, som äger hallen, är dock inte intresserad av att hyra ut hallen enstaka timmar.
– Ingen skulle bli gladare än vi om hallen kom till användning. Samtidigt måste vi få en rimlig ersättning för uthyrningen.  Vi har inte möjlighet att administrera strötider, det skulle ta för mycket tid och kosta för mycket pengar, säger Roland Johansson, VD och ägare.
I  stället vill han hyra ut hallen i större tidsblock, exempelvis samtliga kvällar och helger i veckan. Då kan staden i sin tur dela ut tider till lokala föreningar, menar han.
– Vi har haft ett samtal med staden och de tyckte inte att prisnivån passade dem, säger Roland Johansson.
Om ett par veckor ska Olympen ha ett nytt möte med idrottsförvaltningen för att diskutera eventuell uthyrning under hösten.

Sa upp avtalet
Även Västbergahallen står tom flera kvällar i veckan. Här hade tidigare Sannadals SK sin hemmaarena. Idrottsförvaltningen sa upp avtalet med fastighetsägaren GE Real Estate förra våren, skälet som förvaltningen gett är att golvet behövde renoveras och att fastighetsägaren inte underhöll det trots påstötningar. Efter att förvaltningen slutat hyra hallen har golvet bytts ut. Numera har Polisen förstahandskontrakt på hallen som används för en ny utbildning. Myndigheten har inget intresse av att hyra ut hallen till idrottsföreningar på kvällstid.
– Vi har lagt ned mycket pengar på den här utbildningen. Hyresvärden var inte nöjd med idrottsförvaltningen som hyresgäst eftersom det var problem med skadegörelse. Vi har också ett särskilt passersystem för att komma in i hallen som vi inte kan lämna ut. Därför ser vi inte positivt på att hyra ut den, säger Johan Heidenfors, projektledare på Polisen.
Relaterad information

Kommentarer

(2) Visa äldst först
 1. 1
  Gerry 2013-08-30 13:25:47 Anmäl

  Vadå inomhusfotboll i Västertorp

  Vadå inomhusfotboll i Västertorp. Det räcker med att den företeelsen förstör både Budgeten för Idrotts Stockholm och vi som håller på med andra Idrotter i Stockholm. Släppa in Fotbollen på Vintertid kan vi lika bra lägga ned all annan verksamhet. Sned fördelningen av Idrottspengen senaste 7 åren har varit 90 % till Fotbollen i form av Svindyra Arenor och Träningsanläggningar för 3 Fotbollsföreningar och 100 tals Konstgräsplaner. Vi andra Idrotter får leva på det vi haft sedan -60 talet och brödsmulor. Men visst Hallar över spåret är en lysande ide´. Men sortera aldrig olika sporter som utrymmeskrävande. En riktig hall oavsett vilken sport som skall utövas skall alltid ha 20*40 planyta. Det är det som saknas mest idag. Små hallar från 40-50 år tillbaka i tiden finns fortfarande. Inte många men finns där.

 2. 2
  David 2013-02-25 15:20:13 Anmäl

  Bygg sporthallar över spåren Örnsberg-Axelsberg

  Man planerade nyligen att däcka över spåren mellan Örnsberg och Axelsberg (kv Pincetten) med bostäder men det verkar ha blivit för dyrt. Tid och material för att bygga bort buller och vibrationer lönar sig inte för så låga hus man kan tillåta. Men varför inte bygga ett par mindre sporthallar längs med sträckan? Dessa blir lättare konstruktioner än bostadshus och kräver därför inte lika starka fundament. Dessutom kan man tillåta högre nivåer av buller och vibrationer för sportaktiviteter än för bostäder. Det skulle vara perfekt med två-tre mindre hallar med möjlighet till basket, badminton och innebandy mitt på röda linjen i ett område som har väldigt få hallar. Då blir det också fler tider över till mer utrymmerkrävande sporter som handboll och innefotboll i den större Västertorpshallen.

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från Tidningen Liljeholmen-Älvsjö

Postadress: Box 5290, 102 46 Stockholm
Besöksadress: Valhallavägen 184
Tel vxl: 08-545 870 70
Fax: 08-545 870 89
E-post: info@direktpress.se

Annons

Ibland är vårt nya forum också det bästa

Nyheter mån 18/2 Facebook fungerar bitvis som ett forum för slentrianengagemang. Att ”gilla” en grupp som vänder sig mot allmänna orättvisor är lätt, lite för lätt. Frågan är om det över huvud taget gör någon skillnad.