Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-03-24 00:17

Jante betraktelser

Häromdagen var jag inbjuden av American Chamber of Chamber in Sweden på ett seminarium om Valuebased Leadership.

Inbjudna talare var Maud Olofsson (fd partiledare Centern), Natalia Brzezinski (frilansjournalist och gift med US ambassadör i Sverige), Per-Arne Gulbrandsen (Country manager Adecco Sverige med jurist-, pedagogisk- och polisexamen), Ida Hult (trendstrateg), Thomas Myrup Kristensen (Facebook´s Head of Policy for the Nordic region) och Pia Rudengren (styrelseproffs).

Den mest spännande kommentaren hade Thomas Kristensen. Han påpekade att vi skandinaver har en del att lära av Silicon Valley vad det gäller framgång och misslyckande. Han menar att vi skandinaver är sämre på att tillåta oss att misslyckas. Men för att nå framgång måste man också våga misslyckas.

Det fick mig att fundera på hur Jantelagen påverkar vår inställning till framgång och misslyckande. För det första väcktes frågan i mig huruvida Jantelagen är specifikt svenskt. Jag menar, jag har alltid tänkt på Jantelagen som ett svenskt fenomen. Men Thomas från facebook var dansk och pratade om ämnet som något skandinaviskt. 

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Är det så att vi skandinaver är så rädda för framgång att vi inte ens utsätter oss för möjligheten att lyckas? Vad i vår kultur gör att misslyckande är mindre accepterat än i t ex USA?

Vad tror du är orsaken till att skandinaver är rädda för misslyckande?

 

Publicerad 2012-03-22 23:04

Häggvik

Jag har alltid tyckt att husen intill Häggviks pendeltågsstation ser ut som någonting ur Månbas Alpha.

Men jag vet dock att de inuti är fina och välplanerade.

I området finns såväl hyres- och bostadsrätter som vllor och radhus.

Nära kommunikationer och köpcentret Stinsen.

En del mysiga grusvägar. På denna bild dock gömd i snö...
Publicerad 2012-03-21 21:30

Stipendier och utmärkelser

Sollentuna kommun uppmärksammar varje år förtjänstfulla insatser inom främst kultur och fritid men även inom andra områden. På den HÄR sidan hittar du alla stipendier och utmärkelser som finns att söka via kommunen.
Publicerad 2012-03-20 22:28

Tisdagsgospel

En gång i månaden anordnar Tisdagsgospel i Turebergskyrkan med Sollentuna Gospel. Denna kväll gästades kyrkan även av operasångarna Raymond...

...och Desiré.

Jag gillar svängig gospel men erkänner att Turebergskyrkan känns som en trist betongklump. Att man valt ett återvinningstema är en kul detalj men inte vackert.

Predikstol

Altarbordet

Kyrkklockan
Publicerad 2012-03-08 19:22

Solängen

Radhusområde alldeles intill Norrvikens vatten. De som bor i detta område bor här länge. Det är sällan du ser något av husen till salu. Nära till skridskoåkning på vintern och bad på sommaren. Förskolor och skolor finns i närheten men det är långt till affärer och kommunikationer.

De fristående villorna på berget bakom vattentornet har vidunderlig utsikt mot vattnet.
Publicerad 2012-03-04 23:27

Töjnan

Töjnan är ett lummigt område med många barnfamiljer, bra skola, nära till pendeltåget och bussar.

Området har en blandning av radhus och villor. Eftersom området ligger relativt nära E4:an är det inte helt tyst. Liksom i övriga kommunen hörs flyget ibland. Ju närmre Arlanda desto mer buller. Töjnan ligger nära Sollentuna C och klarar sig därför lite bättre.

Grusvägar är vanligt i villaområdet.

Det finns en del väldigt udda villor i området.

Publicerad 2012-03-02 17:05

Mars

Det var inte vinter så länge. Snön är nästan borta. I närheten av trädet jag fotograferar varje månad ligger lite is kvar.

Extrakolumn

Läs de fem senaste inläggen

Senaste numret

Veckans fråga Har du problem med trafiken där du bor?

Visa dina bilder!

 

Annonsera på hemsidan!

Vill du annonsera på webben? Kontakta oss!