Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2011-10-21 Skriv ut Tipsa en vän
Slutslängt– nu stänger Vanadisbergets återvinning

När Vi i Vasastan besökte återvinningscentralen för ett par år sedan var det full rulle i Vanadisberget. Till årsskiftet stänger verksamheten.

Slutslängt– nu stänger Vanadisbergets återvinning

Snart går det inte längre att lämna grovavfall i Stockholms innerstad. Återvinningscentralen i Vanadisberget stänger sedan staden brutit med entreprenören Liselotte Lööf AB.

Gamla tv-apparater, färgburkar och trasiga datorer. Avfallet har sedan hösten 2005 körts ner i Vanadisberget i bilar och på pirror, men vid årsskiftet är det slut.
Då går avtalet mellan Stockholms stad och Liselotte Lööf ut, och något nytt kommer inte att skrivas.
Upphandlingen av tjänsten ”etablering och drift av återvinningscentral i innerstaden” har nämligen avbrutits mitt i processen.
– Det stämmer att vi avbrutit den. Det enda svaret vi fick in var från Liselotte Lööf, och de uppfyllde inte de kvalificeringskrav som vi hade ställt, säger Peter Nyström, chef på trafikkontorets enhet för återvinningscentraler och farligt avfall.
Bedömningen bottnar i en rättslig tvist som Liselotte Lööf är inblandad i. En dom från kammarrätten slår fast att företaget för några år sedan fick osanna fakturor av fyra underentreprenörer. Fakturorna gällde enligt domen arbetsuppgifter som inte utfördes av underentreprenörernas personal, utan av personal som var avlönad av Liselotte Lööf. Stora skatteavdrag gjordes.
– Det handlar om så kalllad svart arbetskraft. I och med att de har den här domen mot sig uppfyller de inte kraven i vårt förfrågningsunderlag, säger Peter Nyström.

Flyr inte fältet
Till saken hör att det är Liselotte Lööf som har kontraktet för själva Vanadisberget, vilket innebär att staden inte kan låta någon annan driva återvinningscentralen vidare. Liselotte Lööfs vd Sonny Lööf har inga planer på att fly fältet.
– Vi har ju garage och annat där också, så det blir att vi får utvidga de andra delarna av vår verksamhet. Men någon återvinningscentral kommer vi inte att kunna driva. I så fall skulle vi behöva ta betalt av privatpersonerna som kom och lämnade avfall, och det skulle ju inte gå, säger han.
Liselotte Lööf har överklagat kammarrättsdomen, som alltså inte vunnit laga kraft. Sonny Lööf har svårt att förstå varför trafikkontoret avbrutit upphandlingen.
– Det här är en mycket gammal tvist som handlar om snöröjning vintern 2004. Vi har naturligtvis kollat upp de bolag vi anlitat, men om de inte gör rätt för sig tar det ett tag innan det visar sig. Vi har inte gjort något fel och domen är överklagad, säger han.

Trafikkontoret har dock stöd för sitt agerande i lagen om offentlig upphandling. Återvinningscentralen i Vanadisberget är en av fem stycken i Stockholms stad, men den enda inom tullarna. Ungefär 70 000 personer lämnar skräp där varje år. Trafikkontoret jobbar enligt Peter Nyström på att hitta kompletterade lösningar, men har inget färdigt förslag.
– Det kommer förstås att bli en försämring, även om jag inte är direkt orolig, säger han.

Relaterad information

Nu måste du åka hit i stället

Stockholms övriga återvinningscentraler ligger i Östberga, Vantör, Lövsta och Bromma.
Tre av dem drivs precis som centralen i Vanadisberget av Liselotte Lööf AB, men på längre kontrakt.
Återvinningscentralerna tar emot grovavfall, elavfall, trädgårdsavfall, farligt avfall och kläder. Det kostar inget att besöka dem som privatperson.

Kommentarer

(7) Visa äldst först
 1. 1
  Lars 2011-11-01 11:37:26 Anmäl

  Till saken

  Jag har aldrig varit så negativ till skateboards som när jag läser tramsinläggen ovan...

 2. 2
  Kurt G Gustafsson 2011-10-29 16:08:47 Anmäl

  Vi tvingas bli miljöbovar

  Jag har pliktskyldigt släpat mina grovsopor till Vanadisberget, sedan ÅVC öppnade där. Jag har ingen bil och om höga vederbörande på Trafikkontoret och i Stadshuset tror att jag ska hyra en, för att köra mitt avfall till Lövsta, föreslår jag att de håller andan medan de väntar på det. Köp ut Liselotte Lööf från kontraktet på Vanadisberget och släpp in en annan entreprenör. Annars tvingas jag och många andra bli miljöbovar och marken runt återvinningsstationerna kommer att bli ännu skräpigare.

 3. 3
  Sean 2011-10-25 09:38:44 Anmäl

  a SKATE PARK please

  A SKATE PARK FOR THE KIDS. Our one and only indoor skateboard facility is a constant traffic jam. There is a lot of under developed skateboard talent in this area due to lack of winter facilities. PLEASE build more places to skateboard in the winter.

 4. 4
  Mathias 2011-10-24 15:26:58 Anmäl

  Helt orimligt!

  Helt orimligt att Stockholms innerstad blir helt utan ÅVC efter årsskiftet! Det innebär i praktiken att kommunen inte tar sitt lagstadgade ansvar att hantera invånarnas grovsopor. Stockholms invånare som många saknar bil kommer i stor utsträckning istället att dumpa sitt grovavfall vid stadens många Återvinningstationer vilka drivs och bekostas av ett privat företag, Förpacknings & Tidningsinsamlingen AB. Kanske därför som Peter Nyström på Trafikkontoret inte är orolig...

 5. 5
  Ants Neo 2011-10-24 13:45:13 Anmäl

  skitsnack

  Ni snackar allt om skräp, bygg en skatepark istället!

 6. 6
  Jenny 2011-10-24 09:58:28 Anmäl

  Är ni galna?

  Sånt här gör vanligt folk vansinniga! Hur kan det vara miljömässigt försvarsbart att 70.000 personer ska sätta sig i bilen och köra hela vägen till Bromma/Vantör/etc med sitt avfall när det finns en jättebra lösning i innerstan. Är ni galna i staden? Sunt förnuft måste få gå föra idiotiska regelverk! Detta kommer sluta med att folk dumpar sina sopor istället. Vanadisbergests återvinningscentral är jättebra och en självklar service för oss i innerstaden. Skrärpning Stockholm stad!!!

 7. 7
  Lars Arell 2011-10-23 20:59:49 Anmäl

  Ge vettiga förutsättningar för folk att göra rätt

  Återvinningscentralen i Vandisberget är en verklig succé. Vardag som helgdag är berget fullt med Stockholmare som vill att deras avfall ska komma till nytta. Stängs berget finns inget realistiskt alternativ för boende i norra innerstaden. Det är fel signal till de många som faktiskt gör oss alla en tjänst med sitt bärande och körande till Vanadisberget.

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från viivasastan.se

Postadress: Box 5290, 102 46 Stockholm
Besöksadress: Vallhallavägen 184
Tel vxl: 08-545 870 70
Fax: 08-545 870 89
E-post: info@direktpress.se

Annons